Català

Consell Comarcal del Pla d'Urgell

Institut d'Estudis Comarcals del Pla d'Urgell
Patronat de Turisme
Estany d'Ivars i Vilasana
Espai Cultural Canals d'Urgell

El contingut d'aquesta pàgina requereix una versió més recent de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

La troballa d’una cria de tortuga d’estany a l’estany d’Ivars i Vila-sana constata la primera reproducció d’aquesta espècie a l’espai

L’any 2010 es va iniciar a l’estany el projecte de reintroducció de l’espècie, protegida i en alt risc d’extinció

La troballa d’una cria de tortuga d’estany a l’estany d’Ivars i Vila-sana constata la primera reproducció d’aquesta espècie a l’espai

Fotografia de la tortuga d'estany a l'estany d'Ivars i Vila-sana

La troballa d’una cria de tortuga d’estany (Emys orbicularis) a l’estany d’Ivars i Vila-sana ha constatat la primera reproducció d’aquesta espècie, protegida i en alt risc d’extinció, des que és objecte d’un projecte de reintroducció a l’espai. Són el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, la Fundació Catalunya - La Pedrera, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida els impulsors d’aquest programa de reintroducció.

Aquesta troballa, a tocar de l’estany i per part d’una visitant, confirma que l’espècie aquàtica s’està adaptant bé a l’espai natural. De les dues tortugues aquàtiques autòctones de Catalunya, la d’estany és la que es veu més amenaçada, ja que s’estima que arreu del territori queden probablement menys d’un miler d’exemplars i concentrats en pocs nuclis com el Delta de l’Ebre, la Sèquia Major de Salou, el Baix Ter, i els estanys de Banyoles i Sils.

Des que es va iniciar aquest projecte s’han alliberat una trentena de tortugues d’estany joves i adultes, totes procedents del CRARC. Algunes d’elles han estat criades en captivitat i també seleccionades genèticament per tal d’assegurar-se que es tracta d’una varietat pròpia d’aquesta zona.

El projecte està finançat pel Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i per la Fundació Catalunya – La Pedrera i en els  primers anys també va comptar amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, que va fer radioseguiment per tal de comprovar l’adaptació de l’espècie. L’objectiu d’aquest programa de reintroducció és minimitzar la pressió del factor d’extinció sobre les tortugues d’estany a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat considerat prioritari per a la seva conservació.


Mollerussa, 28 de març de 2017 

Accions del document
« Abril 2018 »
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Contacteu amb el Consell
© CONSELL COMARCAL
DEL PLA D'URGELL.
Av. Prat de la Riba, 1
25230 Mollerussa
Tel. 973711313
Horari d'atenció al públic:
consell@plaurgell.cat
Consell Comarcal del Pla d'Urgell
Avda. Prat de la Riba,1 25230 Mollerussa tel. 973 711 313 consell@plaurgell.cat
Desenvolupat per: Semic Internet