Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ajuts Leader: consulteu les bases de la propera convocatòria

763.660,34 € per al finançament d’inversions a les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues i el Segrià Sud, en el marc del programa Leader. Pel que fa a les xifres de la línia d’ajuts concedits al Pla d’Urgell, en les darreres cinc convocatòries s’han aprovat 19 projectes amb un total de 2.081.282,63 € d’inversió aprovada i 536.999,68 € d’ajut concedit.

DIMARTS 06 OCTUBRE 2020

El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i de l'Associació Leader Ponent, Rafel Panadés, acompanyat per la gerent d'aquesta associació, Teresa Fuentes, i del gerent del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Carles Esquerda, han informat avui en roda de premsa en relació a les bases de la propera convocatòria dels ajuts Leader, publicades dimarts, 29 de setembre, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i que, en aquest cas, ja serà la darrera convocatòria que s’emmarca en el Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020.  

Els ajuts Leader són subvencions a fons perdut que poden arribar fins un 40% de la inversió en el cas del sector privat i fins a un 80% en cas de les entitats públiques, situades a l’àmbit territorial Leader.

L’objectiu principal d’aquests ajuts és fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals, la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, i estan adreçats fonamentalment a actuacions per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, la creació i desenvolupament de microempreses i pimes, el foment d’activitats turístiques, i la conservació i millora del patrimoni rural.

L’Associació Leader de Ponent, entitat que s’encarrega de gestionar aquests ajuts en el seu àmbit territorial, compta amb una dotació pressupostària de 763.660,34 € per al finançament d’inversions de microempreses, petites i mitjanes empreses o ens públics dels 74 municipis de les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues i el Segrià Sud.

En aquest moment, i amb les restriccions sanitàries vigents, l’Associació Leader de Ponent ha apostat per canviar el model de difusió d’aquests ajuts, que abans es feien a través de sessions informatives en diferents llocs de l’àmbit territorial de l’Associació. Enguany, des de l’entitat, s’ha realitzat i difós una animació per les xarxes socials per explicar les diferents sessions informatives virtuals que es faran tots els divendres a les 9.30h, amb alguna opció de tarda, per tal d’explicar les bases reguladores d’aquests ajuts i el procediment que es segueix. Les persones interessades han d’omplir un formulari que trobaran al web de l’Associació (www.leaderponent.cat) i rebran l’enllaç per connectar-se a la sessió.

També s’ha enviat un pòster informatiu als ajuntaments, consells comarcals i a les diferents entitats que actuen al territori per difondre aquestes sessions i augmentar la xifra de sol·licituds d’ajut d’aquesta darrera convocatòria. 

El que es vol aconseguir amb la campanya és fer una crida a tots els projectes que volen potenciar el territori i que es corresponen amb els criteris de l’ajuda a presentar-se.

Pel que fa a les xifres de la línia d’ajuts concedits a la comarca del Pla d’Urgell, en les darreres cinc convocatòries s’han aprovat 19 projectes amb un total de 2.081.282,63 € d’inversió aprovada i 536.999,68 € d’ajut concedit.

 

Sobre l’Associació Leader de Ponent

L’Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre constituïda l'any 2015 amb l'objectiu de promoure i recolzar activitats que garanteixin el desenvolupament econòmic sostenible al món rural gestionant el Programa Leader 2014-2020. El territori d’actuació de

 

l’Associació Leader de Ponent engloba les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues i el Segrià Sud i els seus 74 municipis.

És un dels 11 Grups d'Acció Local (GAL) de Catalunya, seleccionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; i compta amb el suport dels consells comarcals del Pla d’Urgell, l’Urgell, de les Garrigues i del Segrià i de la Diputació de Lleida.

Treballem a través de quatre grans eixos: gestionem una línia d'ajuts per a la creació, ampliació o millora d'empreses al món rural, creem espais de debat en diferents àmbits com la Taula de seguiment de la Transició Energètica a Ponent, la taula de treball sobre les construccions en terra o la taula de treball del projecte Espais Naturals de Ponent. També organitzem jornades tècniques de formació i desenvolupem projectes que responen a les necessitats del nostre territori i coordinem i participem en altres projectes de cooperació amb altres Grups d'Acció Local. Els dos projectes de cooperació de l’Associació Leader de Ponent són Gustum, que té com a objectiu la promoció del producte agroalimentari local i artesà a través de diferents accions i la creació de sinergies amb altres sectors com el turisme, la gastronomia i el petit comerç; i Espais Naturals de Ponent, l’objectiu del qual és realçar el valor dels espais naturals de Ponent, entre la població local, per tal de garantir la seva preservació i entre la població forana, per tal de fomentar l'ecoturisme; tot diversificant i potenciant l'economia al territori.

Tots dos són finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (57%) i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) (43%).