Barbens ha celebrat la 42a Fira de la Poma amb èxit de públic i sabor de territori
La cita gastronòmica del Pla d’Urgell ha combinat tradició, productes locals i activitats familiars
DIVENDRES 31 OCTUBRE 2025
Barbens s’ha tornat a convertir en la capital de la poma amb la celebració de la seva 42a Fira de la Poma, un esdeveniment que, del 17 al 19 d’octubre, ha omplert els carrers del municipi d’aromes, colors i activitats per a tots els públics. La cita ha tornat a posar en valor la poma com a producte emblemàtic del Pla d’Urgell, combinant gastronomia, cultura popular i tradició.
Durant el cap de setmana, centenars de visitants han gaudit d’un ampli programa d’activitats que ha inclòs tastets de poma i sidra, degustacions de melmelades, exposicions de productes locals, mostra de tractors antics, concerts i activitats familiars.
Un dels moments més destacats ha estat la jornada de dissabte, amb un esmorzar de forquilla de Les Gastrosàvies del Pla d’Urgell – especial La Poma de Barbens, on s’han presentat les vuit receptes guanyadores del concurs comarcal de receptes de cuina amb poma. El xef Joel Castanyé, del restaurant La Boscana, distingit amb una estrella Michelin, ha estat l’encarregat d’escollir les receptes, i les vuit Gastrosàvies seleccionades han cuinat els plats a La Boscana amb tot l’equip del xef.
Les cuineres guardonades han estat Sílvia Sabaté Balagueró, de Bellvís, amb el Filet de porc amb salsa de poma i bolets; Mònica Serentill Comes, de Mollerussa, amb el Pastís de poma de la padrina Mercè; M. Lurdes Pirò Berenguer, de Miralcamp, amb la Poma a la catalana; Manolita Jornet i Natàlia Ibànez Jornet, de Mollerussa, amb la Cassoleta de poma caramelitzada; Marta Figuerola Argelich, també de Mollerussa, amb la Crema de vichyssoise amb poma; Concepció Gaya Balasch, de Mollerussa, amb la Cassoleta de mandonguilles amb poma; Magda Mir Arderiu, de Bell-lloc d’Urgell, amb el Tall rodó de vedella amb salsa de poma golden; i Neus Tomàs, de Bellvís, amb la Coca de poma.
L’activitat, emmarcada dins del programa Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, ha posat en relleu la importància de la poma com a patrimoni gastronòmic i cultural del territori, així com la necessitat de preservar les receptes tradicionals, amb la seva inclusió al Receptari Català de la Fundació Alícia.
A l’acte hi han participat Joan Godia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i la consellera comarcal Estela Lleonart, acompanyada de les Gastrosàvies i dels veïns, en una trobada marcada per la complicitat i el bon ambient.
Robert Botigué Gasol, de Castellnou de Seana, ha estat el guanyador del sorteig i ha rebut com a premi un àpat per a dues persones a La Boscana.
La jornada s’ha tancat amb un vermut musical a càrrec del grup Som Ondina, que ha posat el punt final a un matí ple de gust i emoció.
Amb la col·laboració del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Gust de Lleida, La Boscana, Som Gastronomia, Delícies des del Pla i la Fundació Alícia, la Fira de la Poma de Barbens ha reafirmat, un any més, el seu compromís amb el producte local, la cuina tradicional i la dinamització del territori.
En aquest document que teniu a continuació podeu trobar una de les receptes guanyadores, les mandonguilles amb poma: