Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un edifici energèticament més sostenible

El Consell presenta al PUOSC un projecte per la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la substitució de totes les lluminàries per leds per rebaixar el consum energètic anual en un 30%

Imatge de la presentació als mitjans de comunicació
Imatge de la presentació als mitjans de comunicació

DILLUNS 25 NOVEMBRE 2019

El Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha presentat dos projectes a la nova convocatòria del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) de la Generalitat de Catalunya relacionats amb la sostenibilitat ambiental i l’eficiència i autoconsum energètics. En roda de premsa celebrada avui s’ha explicat que l’objectiu 2020 és iniciar la transició energètica amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques i lluminàries de baix consum a l’edifici de serveis municipals, a la seu del Consell, a Mollerussa amb la finalitat d’aconseguir un estalvi energètic anual superior al 30 % en relació amb el consum actual. Aquest assoliment permetria complir amb el marc legislatiu de la Unió Europea que ha fixat que el consum d’energia renovable a  les institucions públiques sigui almenys del 32% al 2030.

El projecte presentat a la convocatòria PUOSC 2020-2024 preveu un pressupost d’inversió de 266.711,96€ per a la substitució de tot l’enllumenat antic per lluminàries de baix consum, tipus led, a les dependències de l’ens; la instal·lació de plaques d’ACS per generar aigua calenta sanitària de manera sostenible i, també, de plaques fotovoltaiques a la teulada plana de l’edifici per fomentar l’autoconsum i convertir l’edifici públic del Consell Comarcal en autosuficient i sostenible energèticament. El mateix projecte també inclou l’adequació de divisòries i tancaments d’alguns espais de les dependències de l’ens.

Val a dir que no és la primera acció que realitza l’ens comarcal en matèria de transició energètica. Actualment també ofereix un servei d’assessorament als ajuntaments. Es tracta del Sistema d’Informació Energètica, conegut com a SIE, que permet realitzar un seguiment mensual de tots els subministraments energètics en dependències com ara escoles, llars d’infants, ajuntaments o casals. Ajuntaments del Pla d’Urgell han aconseguit un estalvi de fins al 10% en la facturació mensual de la llum en equipaments municipals gràcies al nou assessorament que facilita el Consell Comarcal.

Millores a la deixalleria comarcal

La segona sol·licitud que ha presentat el Consell Comarcal fa referència a la realització d’obres de millora a la deixalleria comarcal per un pressupost de 35.627,70€. Es vol delimitar un espai-dipòsit per als objectes que puguin ser objecte de reutilització després d’un procés de preparació. Aquestes dependències són especialment necessàries per al desenvolupament del projecte COMANOU, que consistirà en una borsa d’objectes recuperats de les deixalleries i que entrarà en servei properament a través d’una aplicació que es podrà descarregar al mòbil. La roda de premsa celebrada aquest dilluns ha anat a càrrec del gerent del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Esquerda, i dels tècnics Joan Torrent i Ramon Montserrat. En el seu conjunt, el Pla d’Urgell opta a 6 milions d’euros d’ajuts al Pla Únic d’Obres i de Serveis de Catalunya.