Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell del Pla fa balanç de les atencions realitzades en els serveis d’atenció a la dona i denuncia l’augment de casos de ciberassetjament i agressions sexuals

Des de l'ens s’ha reafirmat el compromís per continuar treballant per eradicar la violència masclista

El Consell del Pla amb la pancarta del 25N
El Consell del Pla amb la pancarta del 25N

DILLUNS 25 NOVEMBRE 2024

Amb motiu del 25N, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència envers les Dones, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha fet balanç de les atencions realitzades al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) durant l’any 2024.
El SIAD ha atès un total de 325 consultes relacionades amb diversos àmbits com l’habitatge, la salut, els divorcis o el lleure, de les quals 81 han estat relatives a violència masclista (V.M.). A més, s’han realitzat 42 atencions psicològiques i 15 atencions jurídiques.
Des del SIAD es destaca una preocupant tendència en l’augment de casos de ciberassetjament i assetjament a través de les xarxes socials. Les dones joves, especialment usuàries d’Instagram i altres plataformes digitals, són les més afectades. Per contra, les dones de més edat han experimentat un augment de les consultes sobre assetjament a través de WhatsApp.
Un altre dels aspectes més preocupants detectats ha estat l'augment de les agressions sexuals en dones joves, fet que subratlla la necessitat urgent d'abordar la violència masclista des de diferents fronts, incloent-hi la sensibilització en l'ús segur de les tecnologies i les xarxes socials.
Des del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, a través dels serveis d’atenció especialitzada com el SIAD i el SAI, s’ha reafirmat el compromís per continuar treballant per eradicar la violència masclista, oferir atenció i suport a les víctimes i sensibilitzar la comunitat sobre els riscos de la violència en l’àmbit digital i físic.
El Consell Comarcal conjuntament amb la Federació de Dones del Pla d’Urgell, amb el suport  l’Institut Català de les Dones amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminisme i altres entitats, continuarà desenvolupant accions formatives i de sensibilització que permetin avançar cap a una societat més segura i igualitària.
Dades a Catalunya i Espanya
Segons dades del Departament d’Igualtat i Feminismes, a Espanya, des del gener fins al 25 de novembre de 2024, s’han registrat 41 feminicidis. A Catalunya, durant el mateix període, s’han produït 19 feminicidis, dels quals 16 són feminicidis de dones i 3 són a fills i filles, incloent-hi un feminicidi per violència vicària.Departament d’Igualtat i Feminismes, a Espanya, des del gener fins al 25 de novembre de 2024, s’han registrat 41 feminicidis. A Catalunya, durant el mateix període, s’han produït 19 feminicidis, dels quals 16 són feminicidis de dones i 3 són a fills i filles, incloent-hi un feminicidi per violència vicària.
Pel que fa a la distribució territorial, 10 feminicidis han tingut lloc a la demarcació de Barcelona, 4 a Girona, 3 a Tarragona, 1 a la Catalunya Central i 1 a les Terres de l’Ebre. És important destacar que aquesta xifra ja supera els 15 feminicidis registrats durant tot l’any 2023. D’entre les víctimes de feminicidi de 2024, el 26,3% tenia entre 61 i 70 anys, mentre que el 21% tenia entre 31 i 40 anys.
Aquestes xifres posen de manifest la necessitat de continuar invertint en mesures efectives de prevenció, educació i suport a les víctimes per fer front a totes les formes de violència masclista.

Galeria d'imatges