Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell impulsa un projecte de millora en la recollida de residus per assolir els objectius ambientals del 2025

A la comarca es va recollir selectivament el 2023 un 46,79% dels residus, una dada que s’ha estancat en els darrers anys

El president del Consell, Carles Boté a la roda de premsa d'avui.
El president del Consell, Carles Boté a la roda de premsa d'avui.

DIMARTS 19 NOVEMBRE 2024

El Consell del Pla ha presentat un projecte per optar a una subvenció estatal de 680.000 euros destinada a millorar la gestió de la recollida de residus orgànics i de rebuig. Amb un cost total estimat d’1.215.494 euros, aquesta iniciativa busca transformar la recollida de residus a la comarca i aconseguir els objectius ambientals marcats per la normativa.
A la comarca del Pla d’Urgell es va recollir selectivament el 2023 un 46,79% dels residus, una dada que s’ha estancat en els darrers anys. Amb el sistema de recollida actual, és molt difícil aconseguir resultats superiors. A més, la Llei 7/2022 exigeix que els ens locals estableixin taxes de residus que cobreixin el cost real del servei i que siguin justes, basades en els residus generats i en la separació en origen que faci cada domicili. Per aplicar aquestes taxes diferenciades, cal establir un sistema de recollida que permeti la identificació dels usuaris, ja sigui mitjançant models de recollida porta a porta, contenidors intel·ligents amb control d’accés o sistemes mixtos entre aquestes dues opcions.
Amb aquest propòsit, el Consell Comarcal encarregarà un estudi de models eficients de recollida al Pla d’Urgell, que permeti analitzar els avantatges i inconvenients de cada model, així com els costos i ingressos associats. A més, l’Agència de Residus de Catalunya ha obert una línia de subvencions específica per a la implantació de models eficients de recollida, que el Consell aprofitarà per presentar aquesta proposta.
Amb la finalitat de millorar la recollida selectiva i d’augmentar el percentatge actual, que queda per sota de l’objectiu del 55% per al 2025, el Consell també durà a terme una nova prova pilot en diversos municipis, implementant quatre tecnologies diferents per al tancament de contenidors. Els municipis seleccionats per a aquesta prova són Golmés, Bellvís, Bell-lloc d’Urgell, El Palau d’Anglesola, Sidamon i Vilanova de Bellpuig.
El calendari d’actuacions de les proves pilot inclou:
  • Del 7 al 10 de gener: Assemblees explicatives per a la ciutadania.
  • Del 13 al 17 de gener: Repartiment de targetes d’identificació i explicació del seu funcionament.
  • Del 18 al 31 de gener: Resolució de dubtes als ajuntaments i repartiment de targetes per a persones que no les hagin recollit, amb lliurament porta a porta si cal.
  • Del 3 de febrer al 3 de setembre: Valoració de les diferents tecnologies implementades.
Aquest projecte també aborda les diferències actuals en la gestió de residus a la comarca. Mollerussa opera amb contenidors de càrrega bilateral, mentre que la resta de municipis utilitza principalment contenidors soterrats. Per aquest motiu, les solucions proposades seran adaptades a les necessitats específiques de cada àrea, assegurant una transició efectiva cap a models més eficients.
Amb aquesta subvenció, el Consell del Pla pretén impulsar una millora substancial en la recollida selectiva, alineant-se amb els reptes europeus, estatals i catalans de sostenibilitat. La resolució d’aquesta ajuda està prevista per al juny de 2025, amb la implantació definitiva dels nous models a partir del 2026.
El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau i Boté ha destacat la importància d’aquest projecte per mantenir la implicació ciutadana en el reciclatge: “El que volem evitar és que els usuaris es desencantin i no reciclin. Per això és fonamental implantar un sistema que sigui just, eficient i sostenible, on els esforços de cadascú es reflecteixin en els resultats.”
Aquest projecte suposa una aposta decidida per un futur més sostenible i eficient, adaptant la gestió dels residus a les necessitats del territori i promovent una major responsabilitat ambiental entre la ciutadania.