Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell presenta al·legacions a l'avantprojecte de l'Estatut dels Municipis Rurals perquè inclogui més municipis de la comarca

Per Palau, “el criteri poblacional no pot ser només únic o excloent, sinó també cal tenir en compte altres aspectes com la densitat d’habitants per quilòmetre quadrat o la pèrdua de població”.

DIMARTS 23 GENER 2024

El president del Consell del Pla d’Urgell, Carles Palau i Boté, ha explicat que des del Consell s’han presentat al·legacions a l’avantprojecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals, que tramita el departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, perquè sense canviar els criteris establerts es puguin  incloure més municipis de la comarca.  Almenys serien els casos de Bellvís, Bell-lloc d’Urgell i Torregrossa, que amb l'actual redactat no tindrien la consideració de municipi rural en estar per sobre del llindar de 2.000 habitants de població.
 
Per Palau, “l’avantprojecte és imprescindible, i per aquest motiu, estem davant d'una oportunitat extraordinària per catalogar els nostres pobles com a municipis rurals. Hem fet aportacions perquè creiem que en una comarca eminentment rural, el criteri poblacional no pot ser només únic o excloent, sinó també cal tenir en compte altres aspectes com la densitat d’habitants per quilòmetre quadrat o la pèrdua de població”.  
 
La consideració de municipi rural, d’acord amb l’avantprojecte de llei, planteja beneficis fiscals com la deducció per trasllat de la residència habitual a un municipi rural, així com la simplificació normativa i administrativa, i revisió periòdica per a l´eliminació de càrregues administratives innecessàries, tal com ha explicat el president del Consell. La fase de presentació d’al·legacions és prèvia a la seva tramitació al Parlament de Catalunya per a la seva aprovació.