Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El mollerussenc Jaume Suau guanya el 22è Premi de Poesia Maria-Mercè Marçal

Amb el poemari Ulls de Cugula, l’escriptor és el primer autor del Pla d’Urgell que guanya el Marçal

DISSABTE 29 FEBRER 2020

“El 22è Premi de Poesia Maria-Mercè Marçal s’ha quedat a casa”. Amb aquestes paraules, el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, ha denifit el fet que el psicopedagog i escriptor Jaume Suau i Castro (Mollerussa, 1958) hagi estat el guanyador amb el poemari titulat Ulls de Cugula i presentat amb el pseudònim de Senill.

Un treball que, en paraules del seu autor, és un homenatge a la superació personal de les persones que no ho han tingut fàcil. El jurat, integrat per Àngels Marzo, Jaume Pont, Jordi Pàmias, Joan Cornudella i Ramon Rubinat, l’ha destacat per ser un poemari que, en la seva essència, recorda al conegut poema “Palabras para Julia” i que Suau, justament, també dedica a la seva filla.

El jurat qualificador també ha volgut fer esment a la diversitat d’estils i d’estètiques d’entre les 48 propostes presentades a concurs i ha tingut una menció especial per quatre obres finalistes: Digues Terra, sigues Mar; Cendra i Diamants; Les clàusules ocultes i Domèstica Maragda.

Jaume Suau i Castro és el tercer lleidatà que guanya el Premi de Poesia Maria-Mercè Marçal. A partir d’ara, Pagès Editors publicarà l’obra dins la col·lecció La Suda. Econòmicament, el Premi està dotat en 3.000 euros.

Trajectòria professional de Jaume Suau i Castro

Jaume Suau i Castro (Mollerussa, 1958) és doctor en psicopedagogia per la Universitat de Lleida (UdL), mestre de Català i està especialitzat també en Educació Física, Ciències de la Natura i Matemàtiques i Pedagogia Terapèutica. Ha estat professor a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL també ha estat coordinador pedagògic a l’Institut de Secundària La Serra a Mollerussa, entre altres.

Pel que fa a publicacions, els seus darrers treballs són Els orígens de l’atletisme a les Terres de Ponent: els cóssos de la cordera (1431–1960) (Publicació de l’Institut d’Estudis Ilerdencs) i Plural imperfecte (Editorial Fonoll).

Actualment, és també president del Centre d’Estudis Mascançà del Pla d’Urgell i fou el fundador de l’Associació Atlètica Xafatolls de Mollerussa i iniciador conjuntament amb l’Ajuntament de Bellvís, dels recitals de “L’hort Poètic”.

L’acte d’entrega del 22è Premi de Poesia Maria-Mercè Marçal s’ha celebrat al restaurant Resquitx de Golmés amb l’assistència de més de 380 persones entre autoritats i representants de la societat, majoritàriament, del Pla d’Urgell i públic en general.

En aquesta ocasió, la glossa de l’acte ha anat a càrrec de la periodista i subdirectora del diari SEGRE, Anna Gómez i Marsol, també natural de Mollerussa. A través de la figura de Marçal, la tertuliana de diferents espais a RAC-1 i a Catalunya Ràdio, ha reflexionat al voltant de la dona i la lluita contra la invisibilitat i els sostres de vidre que el col·lectiu femení ha hagut d’anar vencent al llarg dels anys per assolir posicions d’igualtat.

La vetllada literària ha començat amb la intervenció del president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, que ha qualificat d’èxit la trajectòria del Premi perquè “és volgut i estimat per tota la comarca” alhora que ha sentenciat que “El Maria Mercè Marçal és una aposta per la plena normalitat lingüística, per la plena normalitat literària i perquè les comarques de Lleida siguin un referent literari”.

Com és costum, cada any una escola de la comarca del Pla d’Urgell participa al Premi de Poesia Maria-Mercè Marçal i ho fa recitant poemes de la darrera edició de Premi Sol del Pla, que també promou el Consell. En aquest ocasió, alumnat de l’escola Pompeu Fabra de Mollerussa n’ha estat l’encarregat.