Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Èxit de participació en el segon Festival Cultural Camins dels Càtars amb l’assistència del president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau i Boté

El municipi de Barbens ha acollit el segon Festival Cultural Camins dels Càtars, una jornada organitzada per l’Ajuntament de Barbens en cooperació amb l’Associació Ilercavonia, que ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau i Boté.

Segon Festival Cultural Camins dels Càtars de Barbens
Segon Festival Cultural Camins dels Càtars de Barbens

DILLUNS 03 JUNY 2024

El municipi de Barbens ha acollit el segon Festival Cultural Camins dels Càtars, una jornada organitzada per l’Ajuntament de Barbens en cooperació amb l’Associació Ilercavonia, que ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau i Boté.
L’acte, obert a tot el públic i de forma gratuïta, ha  ofert un ampli programa cultural al llarg de tot el dia en les diferents sales del castell de Barbens. La jornada ha començat amb la inauguració oficial per part de l’alcalde,  Andreu Benet Castillo i la regidora de cultura de l’Ajuntament de Barbens, Judit Ibós Santiveri, així com les autoritats presents, incloent-hi el president del Consell del Pla. Durant la inauguració s’ha presentat el projecte "Barbens, cruïlla dels camins càtars a les Terres de Ponent", un itinerari cultural europeu homologat, a càrrec de Josep Lluis Soler.
La jornada ha continuat amb una taula rodona titulada “El paper de les associacions culturals en el foment del coneixement i promoció de la història del temple i dels càtars a les Terres de Lleida”, en què van participar representants de les associacions culturals Castell de Gardeny, Amics dels Càtars, Sapiència Occitana i Ilercavonia: Òscar Ardiaca, Jaume Cluet, Francesc Sangar i Eduard Berga. La sessió matinal ha conclòs amb una visita interpretada pel castell templer de Barbens, guiada per Joan-Ramon González de l'Associació Cultural Castell de Gardeny.
A la tarda, a l’entrada del Castell de Barbens, s’ha inaugurat l’exposició “Nisshoku” amb una presentació de la creació artística per part de Montse Rubinat, qui ha explicat les relacions espirituals i místiques entre la cultura japonesa i la dels càtars. De la mateixa manera, a l’església de Santa Maria de Barbens, el grup Alegransa, dirigit per la soprano Olga Miracle, ha ofert el concert “Cants de trobadors i pelegrins”, evocant la música medieval dels trobadors occitans catalans.
El festival ha culminat amb la presentació “Nisshoku, eclipsi de llum” per part de la poeta Montse Rubinat, seguida d’una cantada popular de “Lo Boier”, una cançó tradicional occitana referida als càtars, al pati del Castell de Barbens.
El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau i Boté, ha destacat la importància d’aquest tipus d’iniciatives culturals per promoure i preservar el patrimoni històric i cultural de la comarca. Alhota, ha elogiat la col·laboració entre les diferents entitats i associacions culturals, subratllant el seu paper crucial en la promoció del coneixement i la cultura a les Terres de Lleida.
Aquest esdeveniment també ha servit per commemorar el Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC), reconeixent el paper fonamental de les associacions en la promoció cultural del nostre país.

Galeria d'imatges