Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Experts internacionals al Fòrum ENS que ja compta amb 180 inscrits

Marianela Camacho i Masaru Takayama, representants internacionals de la Global Ecotourism Network, protagonitzaran la sessió “Un diàleg global per redescobrir els nostres espais naturals: Dues dècades d’ecoturisme”.

DILLUNS 07 MARÇ 2022

La directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Marta Domènech i Tomàs, el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés i Farré, i el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre Alcázar, van presentar divendres a l’estany d’Ivars i Vila-sana el III Fòrum ENS (Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat), que tindrà lloc a les Terres de Ponent els dies 6 i 7 d'abril de 2022.

La directora general de Turisme va explicar que “en aquest Fòrum es buscarà donar resposta a quatre reptes clau: sostenibilitat, inclusivitat, salut i guiatge”. Domènech ha recordat que el primer pla estratègic d’ecoturisme en un territori es va fer a Catalunya ara fa 25 anys, al Delta de l’Ebre: “va ser el primer de l’Estat i uns dels primers d’Europa, evidenciant la importància de l’ecoturisme pel nostre país”. En aquest sentit, ha afirmat que “en cadascuna de les edicions del Fòrum ENS que s’han fet fins ara s’han dissenyat programes per treballar en problemàtiques plantejades des de la Taula d’Ecoturisme”.

Amb uns 180 assistents presencials previstos, el Pla d’Urgell es convertirà en el punt de trobada de l'ecoturisme en aquesta cita organitzada pel Departament d’Empresa i Treball, amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, dels Ajuntaments de Mollerussa, Vila-sana i Ivars d’Urgell, de l’Associació Leader de Ponent, del Consorci Estany d’Ivars i Vila-sana, i de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell.

El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell va assegurar que “la candidatura que vam presentar per optar a ser amfitrions d'aquesta trobada és la nostra millor carta de presentació comarcal:  paisatge amable, aigua anhelada i tradició a la taula. I amb aquests eixos hem construït un discurs que incardina amb totes i cadascuna de les diferents propostes turístiques que cada municipi aporta a aquesta riquesa compartida. Estem segurs que el Fòrum serà un gran aparador per focalitzar les potencialitats del Pla d'Urgell en ecoturisme”.

Per la seva part, Juli Alegre va expressar la satisfacció per acollir a les Terres de Lleida el III Fòrum d’Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat “aquest Fòrum ha de permetre cercar noves sinergies de col·laboració entre sector públic i privat i reflexionar en aquest primer congrés en temps postCovid, respecte el canvi de tendència dels turistes que han incrementat la demanda sobre l’oferta vinculada amb l’ecoturisme. Lleida és una destinació privilegiada en molts sentits, però n’hi ha un que es troba al podi d’honor: la natura”.

L’acte de presentació va comptar també amb la presència del director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), Narcís Ferrer i Ferrer; el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur; l’alcalde de Vila-sana, Joan Ramon Sangrà Farré; l’alcalde d’Ivars d’Urgell, Joan Carles Sánchez Rico; la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Mollerussa, Rosalia Carnicé Farré; el director del Consorci Estany d’Ivars i Vila-sana, Rafel Rocaspana; i Xavier Cazorla, de la secretaria tècnica de la Taula d’Ecoturisme Catalunya.

La celebració d’aquest esdeveniment dona resposta a un dels objectius principals del Pla estratègic de Turisme de Catalunya: afavorir pràctiques sostenibles que preservin l’entorn i que contribueixin a desestacionalitzar i descentralitzar l’activitat turística.

Debats, sessions participatives i activitats per descobrir els Paisatges de Ponent

La trobada comptarà amb un programa molt complet que inclourà ponències, taules de debat, sessions de treball participatives i una àgora de projectes, amb l’objectiu d’identificar i afrontar el nous reptes de l’ecoturisme a Catalunya. Una de les ponències destacades serà la que realitzarà la directora general de Turisme per detallar les primeres passes que s’estan fent per posar en marxa un pla d’ecoturisme a Catalunya. Així mateix, Marianela Camacho i Masaru Takayama, representants internacionals de la Global Ecotourism Network, protagonitzaran la sessió “Un diàleg global per redescobrir els nostres espais naturals: Dues dècades d’ecoturisme”.

Els 20 anys de la Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits i el guiatge i la inclusivitat en la descoberta del territori són altres temes a debat que es podran seguir durant la primera jornada del Fòrum a l’Auditori Espai Cultural dels Canals d’Urgell, a Mollerussa. La tarda del 6 d’abril, el Fòrum ENS proposa als assistents la sessió participativa Àgora de Projectes, amb presentacions d’iniciatives per redescobrir els espais naturals. I tots aquells assistents que ho desitgin podran participar en alguna de les activitats previstes dins l’espai “ENS activem!” per a la descoberta del Pla d’Urgell.

El segon dia del Fòrum es duran a terme sessions de networking i els tallers de camp “Escenaris de futur i accions per redescobrir els nostres espais naturals”. Tota la informació i el programa complet del Fòrum ENS es pot trobar en aquest enllaç (la trobada també es podrà seguir via streaming prèvia inscripció).

L’ecoturisme, un producte a l’alça

L’Organització Mundial del Turisme (OMT) calcula que un 20% del turisme a nivell global és ecoturisme o turisme en entorn natural. En aquest sentit, cal destacar el potencial de Catalunya. Disposa d’una xarxa de més de 180 espais protegits pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), amb una superfície equivalent al 30% del territori català, així com una important oferta de recursos, empreses especialitzades i serveis complementaris que serveixen de base per a l’estructuració de productes ecoturístics.

L’ACT promociona la marca Ecoturisme Catalunya. L’ecoturista que visita Catalunya té un perfil d’entre 30 i 50 anys, aprecia l’entorn natural, fa rutes i visites guiades (tant a la natura com en recursos culturals) i busca experiències relacionades amb la flora i la fauna de la zona. S’allotja en hotels i cases de turisme rural i acostumen a fer estades d’entre 2 i 4 nits a la destinació. Acostumen a ser parelles o famílies amb fills procedents, principalment, de Catalunya, però també de la resta d’Espanya, França, Alemanya, el Benelux i els països nòrdics.