Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Fondarella serà la capital gegantera del Pla d'Urgell 2019

Les Colles de gegants, capgrossos, gralleres i tabaleres del Pla d’Urgell conjuntament amb l’Ajuntament de Fondarella organitzen una nova edició de la Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell, el proper dissabte 11 de maig.

DIMARTS 30 ABRIL 2019

El que va néixer com una trobada improvisada de les colles geganteres del Pla d’Urgell per promocionar la cultura popular i tradicional del món geganter a la comarca del Pla, es va consolidant en el calendari geganter.

La Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell pretén ser un acte festiu, cultural, de cohesió entre les diferents colles geganteres, de reivindicació la identitat cultural pla d’urgellenca i de l’impuls a la creació de nous col·lectius que vulguin afegir-se a aqueta activitat en la resta de poblacions del Pla d’Urgell. De fet, des la creació d’aquesta festa s’han creat cinc nous grups geganters a la comarca: la colla gegantera “el Gabatxet” de Golmés, la Colla Gegantera de Castellnou de Seana, Geganters i Grallers d’Ivars d’Urgell, els Grallers, Tabalers i Geganters de Linyola (GRATALI) i la colla gegantera “els Pelagalls” de Sidamon.

La 8a. Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell és celebrarà el dissabte 11 de maig al municipi de Fondarella. A partir de les 5 de la tarda, la trentena de gegants del Pla d’Urgell es concentraran a la plaça nova del Centre de Serveis, posteriorment, realitzaran la tradicional cercavila gegantera pels carrers i places del municipi, per acabar, a la pista poliesportiva per realitzar els balls de lluïment i l’entrega de records. En el marc de la Trobada s’escolliran els gegants “Hereu i Pubilla del Pla d’Urgell 2019i com a novetat es proclamarà el títol Geganter o Gegantera d’Honor del Pla d’Urgell 2019 en reconeixement al compromís amb la cultura gegantera, al territori i a la comarca.

Del 6 al 11 de maig, la Sala d’Actes de Fondarella acollirà l’exposició “Un Pla d’Urgell Gegant”, una concentració d’imatgeria festiva amb les figures provinents de tots els pobles del Pla d’Urgell amb Gegants reis, nobles, oficis de tota mena i peces singulars, on també, es realitzaran tallers i visites guiades per conèixer la història i les peculiaritats de cadascuna de les figures.

La Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell es realitza anualment i de forma itinerant en els diferents municipis de la comarca. S’ha celebrat aquesta festa al pobles de Golmés (2012), El Palau d’Anglesola (2013), Castellnou de Seana (2014), Bell-lloc d’Urgell (2015), Ivars d’Urgell (2016), Linyola (2017) i Sidamon (2018). Aquesta iniciativa impulsada pels la colla de Geganters i Grallers de Bellvís, la Colla Gegantera de Castellnou de Seana, Colla Geganters i Grallers “El Gabatxet" de Golmés, la Colla Gegantera d’Ivars d’Urgell, Colla Grallers, Tabalers i Geganters “GRATALI” de Linyola, la colla gegantera de Miralcamp, la Colla gegantera i grallera l’Arreu de Mollerussa, colla gegantera “els Pelagalls” de Sidamon, Grallers Els Descordats de Torregrossa, els gegants del Palau d’Anglesola amb la col·laboració de l'Ajuntament de Fondarella, i el suport del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.