Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Jornada de sensibilització lingüística al Consell Comarcal del Pla d'Urgell

DIMECRES 05 MARÇ 2025

Aquest dimecres 5 de març s’ha dut a terme una sessió de sensibilització lingüística adreçada al personal del Consell Comarcal del Pla d'Urgell. L’objectiu del taller ha estat reflexionar sobre les actituds lingüístiques relacionades amb l’ús del català i fomentar-ne una millor atenció als ciutadans. 

Alba Pla, tècnica de normalització lingüística del Consorci per a la Normalització Lingüística, ha explicat que cada llengua reflecteix una manera de veure el món i que la relació entre parlants influeix en el vocabulari que s’utilitza. Ha destacat que el 60% de la comunicació es basa en el llenguatge no verbal i que el multilingüisme és un fenomen global en creixement. També s’ha subratllat que Europa és el continent amb menys diversitat lingüística territorial. 

Durant la sessió, s’han presentat dades sobre l’evolució demogràfica de Catalunya entre el 2003 i el 2023. En aquest període, la població total ha crescut un 17,9%, amb un augment del 12,4% de la població nascuda a Catalunya. En canvi, la població nascuda a la resta de l’Estat espanyol ha disminuït un 30,4%, mentre que la nascuda a l’estranger ha augmentat un 184,4%. Aquestes dades reflecteixen un canvi significatiu en la composició demogràfica del país i en els reptes per a l’ús social del català. 

També s’han presentat dades sobre la competència lingüística en català a Catalunya entre el 2018 i el 2023. Les xifres mostren una lleugera disminució en la comprensió, el parla i la lectura, mentre que l’habilitat d’escriure en català ha augmentat lleugerament. A Ponent, les dades del 2018 mostren percentatges més alts en lectura, escriptura i parla en comparació amb la mitjana de Catalunya el 2023. 

Per tal de reforçar l’ús del català en l’atenció ciutadana, s’han establert criteris d’actuació, com ara iniciar sempre la conversa en català i mantenir-lo si es dedueix que l’interlocutor l’entén. Només en cas que la persona manifesti no entendre’l, es recomana adaptar-se a la seva llengua. Això es considera una eina d’inclusió social i una oportunitat per fomentar la pràctica del català. 

La jornada ha conclòs amb la reflexió de J.A. Artze: “Una llengua no es perd perquè no l’aprenguin els que no la saben, sinó perquè deixen de parlar-la els que la coneixen.” Aquesta iniciativa busca reforçar l’ús del català en l’atenció pública i sensibilitzar els treballadors sobre la importància de la llengua en el dia a dia. 

Galeria d'imatges