S'inicia la campanya "El meu amic inVISIBLE" / "La meva amiga inVISIBLE" amb l'objectiu de donar visibilitat a la petita infància i reclamar millores en els serveis d'atenció precoç
Durant l'any 2023, la xarxa d'Atenció Precoç de Catalunya va atendre un total de 50.291 infants d'entre 0 i 6 anys, un 7% més que l'any anterior
DIMECRES 04 SETEMBRE 2024
La UCCAP, l’entitat federativa Unió Catalana de Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç ha llançat la campanya 'El meu amic inVISIBLE' / 'La meva amiga inVISIBLE' que vol donar visibilitat a la petita infància amb necessitats de suport en el seu desenvolupament i la tasca dels serveis i professionals que vetllen pel benestar integral dels infants en els seus primers sis anys de vida i les seves famílies.
La campanya compta amb imatges de professionals, famílies i infants reals que s'han prestat a fer-se visibles en els elements gràfics i audiovisuals que il·lustren tots els materials.
L'UCCAP, vol aprofitar per fer arribar el seu missatge, sensibilitzar la societat i reclamar les millores per als serveis que ofereixen els CDIAP. Per aquest motiu, reclama al Govern que no oblidi les necessitats de la petita infància. Per això, reivindica continuar amb l'actualització de la dotació de recursos, millorar les condicions laborals dels professionals, disminuir la saturació dels serveis i augmentar l'activitat de prevenció i detecció, així com les activitats adreçades al suport a la criança.
Durant l'any 2023, la xarxa d'Atenció Precoç de Catalunya va atendre un total de 50.291 infants d'entre 0 i 6 anys; una xifra que suposa un 7% més que l'any 2022 i un 308% més que fa una dècada.
Aquesta xarxa està formada per 1.473 professionals –entre els quals hi ha psicòlegs, pedagogs, logopedes, fisioterapeutes, neuropediatres i treballadors socials–, que ofereixen una atenció integral als infants i a les seves famílies, des de 100 centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP), distribuïts per tota Catalunya.
Els principals motius de consulta als CDIAPs durant l'any 2023 van ser les dificultats en l'adquisició del llenguatge –18,5%–, els trastorns de relació i comunicació –18,5%–, els retards de desenvolupament motor (11,1%) i les dificultats de regulació i en el comportament –7,2%–. Val a dir que els diagnòstics de trastorn de relació i comunicació han augmentat un 11% respecte al 2022 i que més de la meitat d'aquests diagnòstics són d'infants amb autisme.
Des del Consell volem agrair especialment als infants: Àngel, Jan, Lua, Yasmine, Isaí i Gorka i les seves famílies per la seva col·laboració i confiança en el projecte.