Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi Ambient

El Servei de Medi Ambient és el departament que s’encarrega dels aspectes ambientals de la comarca i, especialment, de la gestió mancomunada dels residus municipals procedents dels 16 municipis del Pla d’Urgell.

 

Aquesta gestió consisteix principalment en la recollida través de contenidors de la fracció orgànica, paper i cartró, envasos lleugers, vidre i fracció resta, i el seu transport fins a les plantes de valorització o tractament.

A més, també es gestionen les instal·lacions de gestió de residus municipals com són l’abocador de Castellnou de Seana i les deixalleries comarcals.

ENVASOS-LLEUGERS.pngORGÀNICA-CONTENIDOR-MARRÓ.png

PAPER-I-CARTRÓ.png    VIDRE-CONTENIDOR-VERD.png     REBUIG-CONTENIDOR-GRIS.png

RESIDUS VOLUMINOSOS

Recollida domiciliària a petició de l'usuari els dies de recollida establerts. Quan un usuari vol desprendre's d'un residu voluminós, cal que s'adreci a l'ajuntament i indicar els residus i adreça de recollida.

Són objecte d'aquest servei residus que no es poden dipositar als contenidors del carrer pel seu volum i/o tipologia (mobles, grans electrodomèstics, matalassos...)

 

CARTRÓ COMERCIAL

Recollida en punts d'acumulació prèviament establerts al carrer. Consulta al teu ajuntament els punts establerts al teu municipi.

A Mollerussa hi ha una servei de recollida domiciliària comercial de dilluns a divendres. Consulta l'ajuntament.

 

OLI DE CUINA USAT

OLI VEGETAL.jpg

ROBA USADA

Recollida a través dels contenidors de roba instal·lats al carrer. També es pot portar a directament a les deixalleries.

La roba usada es gestionada de forma gratuïta per l'entitat social Troballes i, a Mollerussa, per Humana.

 

PILES

Recollida a través del compartiment lateral dels contenidors soterrats de paper-cartró, a través de contenidors en establiments col·laboradors o a les deixalleries.

 

WEB D'INTERÈS

https://www.residuonvas.cat/

La recollida de residus municipals als municipis del Pla d’Urgell (excepte Mollerussa) es realitza a través de contenidors soterrats. S’agrupen en àrees d’aportació on es poden dipositar les 5 fraccions de residus. A Mollerussa hi ha instal·lats contenidors en superfície tipus bilateral.

DEIXALLERIES

Són centres de recepció i emmagatzematge selectius de residus per al seu tractament posterior. S'hi poden dipositar aquells residus que per les seves dimensions i/o tipologia no es poden llençar als contenidors del carrer, com per exemple, els residus especials o perillosos.

ABOCADOR COMARCAL DE CASTELLNOU DE SEANA
És una instal·lació on es diposita de forma controlada la fracció rebuig de la comarca. Va entrar en funcionament l'any 1995 i el 2008 es va clausurar el primer vas. És important remarcar que la vida útil d’aquestes instal·lacions s'allarga com més s'incrementa la recollida selectiva als nostres municipis.

DEIXALLERIA DE MOLLERUSSA

Ubicació: Carrer Germà Jaume Hilari, s/n (davant de l'IES Terres de Ponent)

De dilluns a divendres:

MATÍ:              de 9.00 a 13.30 h

TARDA:           de 16.00 a 18.30 h

Dissabte:       de 9.00 a 13.30 h

Telèfon: 973 07 07 77

Correu electrònic: deixalleriapladurgell@gmail.com


DEIXALLERIA DE CASTELLNOU DE SEANA

Ubicació: Camí de Castellnou de Seana a Vila-sana.

Horari: De dilluns a dissabte, de 10:00 a 14.00.

Telèfon: 973 98 02 65

ABOCADOR COMARCAL DE CASTELLNOU DE SEANA

Ubicació: Camí de Castellnou de Seana a Vila-sana (a la mateixa instal·lació que la deixalleria prèviament esmentada).

Horari: Entre setmana, de 08:00 a 14:00; dissabtes, de 09:00 a 13:00.

És necessària una autorització prèvia per entrar-hi residus.

Uns dels objectius prioritaris en la gestió dels residus és la seva reducció, motiu pel qual es disposa del Pla Comarcal de Prevenció de Residus del Pla d'Urgell (període 2019-2022) on es descriuen les principals accions a dur a terme per aconseguir aquest objectiu. Inclou actuacions pel foment de la reducció de malbaratament alimentari, ús responsable del paper, reducció de residus a les escoles, promoció de bosses re-utilitzables. compra responsable i consum sostenible, entre d'altres.
El Servei de Medi Ambient és l'encarregat de dur a terme diferents campanyes de conscienciació per tal de millorar la qualitat i quantitat de la recollida selectiva de la comarca. També es realitzen visites guiades a les instal·lacions de gestió de residus comarcals a través de les Activitats de Dinàmica Educativa Comarcal.
Un dels reptes més importants que afrontem els municipis és la gestió de les deixalles que generem. En un context d’emergència climàtica com l’actual, reduir i reciclar els nostres residus és encara més urgent i necessari. El 2020, al Pla d’Urgell vam aconseguir una recollida selectiva neta del 41% dels residus; però, per arribar als objectius de reciclatge definits per la Unió Europea, hem de reciclar més i millor. Amb aquest objectiu s’inicia una prova pilot d’obertura intel·ligent dels contenidors amb el telèfon mòbil o amb una targeta. Aquesta és la primera experiència a Catalunya de tancament de contenidors soterrats.
Al juny de 2021 s’instal·la un sistema d’obertura intel·ligent als contenidors soterrats (i alguns de superfície) d’orgànica, d’envasos lleugers i de rebuig.
Aquest nou sistema s’implanta, inicialment, a Sidamon, Palau d’Anglesola i Vilanova de Bellpuig i, en un futur, es podrà estendre a d’altres pobles de la comarca.
L’usuari pot obrir els contenidors tancats mitjançant una aplicació per a mòbils (Civiwaste) o amb una targeta identificativa específica per a cada llar i cada comerç.

Imatge cont. amb targeta i mòbil.png

El passos són:

 1. Apropar la targeta o el telèfon amb l’aplicació oberta al lector.
 2. Un cop feta la lectura, la tapa del contenidor es desbloqueja.
 3. Obrir la tapa i dipositar la bossa de residus a l’interior.
 4. Tancar la tapa del contenidor.

 

Els contenidors de vidre i els de paper segueixen oberts, però tenen una boca reduïda per evitar que s’hi dipositin residus que no pertoquen.

 

No deixar mai residus fora dels contenidors.

Obrir els contenidors de manera àgil i còmoda.
Consultar el registre d’usos dels contenidors de reciclatge.
Notificar incidències en els contenidors.
Consultar informació sobre la deixalleria mòbil i el servei de recollida de voluminosos.
Sol·licitar la targeta identificativa.

Aquest innovador sistema de recollida selectiva, junt amb la col·laboració de tota la ciutadania, vol:
 • augmentar la recollida selectiva i els índexs de reciclatge
 • reduir la quantitat de residus destinats a l’abocador (rebuig)
 • millorar la qualitat dels residus recollits
 • millorar la detecció d’incidències i l’eficiència de la gestió dels residus
 • avançar cap a un sistema que permeti bonificar la taxa d’escombraries de les llars i comerços que separen bé els seus residus
Aquesta prova pilot compta amb el finançament d’Ecoembes i d’Ecovidrio i amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya.

Podeu descarregar-vos el tríptic clicant AQUÍ.

LV_SUMAT_TRIPTIC-ok_Página_1.jpg

LV_SUMAT_TRIPTIC-ok_Página_2.jpg

 • Millorar la recollida selectiva i assolir els objectius europeus (55% al 2025)
 • Potenciar la recollida d´oli de cuina usat.
 • Incrementar la recollida de roba usada.
 • Evitar la presència de mobles i trastos vells al carrer.

Vídeo "Fracció orgànica"


Vídeo Recollida d'oli usat


Vídeo Recollida de roba usada


Vídeo Voluminosos

Es lliurarà un kit de reciclatge per facilitar la recollida selectiva a casa (cubells reixat per l´orgànica, bosses de ràfia per la recollida selectiva, embut per la recollida d´oli de cuina usat, etc.).

Feu clic damunt la imatge per veure el calendari previst a les poblacions de la comarca o si voleu veure la programació de Mollerussa.

Captura de pantalla 2022-11-18 a les 1.31.54.pngCaptura de pantalla 2022-11-18 a les 1.31.24.png

Mitjançant la celebració d´un acte festiu es vol aconseguir recollir la màxima quantitat de roba usada i calçat.

  En el marc de la Marató de recollida de roba es faran diferents tallers infantils i per adults. 

  Pots consultar els tallers que es fan al teu poble als cartells del calendari de la Marató.

  • IMG-20221122-WA0001.jpg
  • IMG-20221120-WA0015.jpg
  • IMG-20221122-WA0001 (1).jpg

  Es duran a terme visites als grans generadors de residus de la comarca (bars, restaurants, verduleries, floristeries, etc.).

  Es durà a terme una xerrada informativa i també es lliurarà el kit de reciclatge i material informatiu traduït en diferents idiomes.

  S´instal.laran de forma temporal objectes voluminosos reals pintats en colors vius al costat de les àrees de contenidors més concorregudes de cada municipi, amb l´objectiu de visibilitatzar l´abandonament incívic d´aquests residus al carrer i potenciar el servei específic de recollida porta a porta o a través de la deixalleria.

  IMG-20221124-WA0001.jpg