Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pobresa Energètica

La llei protegeix les persones i les unitats familiars en situació de vulnerabilitat econòmica –o risc d'exclusió residencial–, davant dels talls que puguin acordar les companyies subministradores d'electricitat, gas i agua potable per manca de pagament.

Els motius pels quals es pot considerar que una persona o unitat familiar està en risc d’exclusió residencial poden ser, segons la Llei 24/2015:

 • Tenir ingressos inferiors a:
  • 2 vegades l’IRSC (Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya), si es tracta de persones que viuen soles.
  • 2,5 vegades l’IRSC, si es tracta d’unitats de convivència amb més d'una persona.
  • 3 vegades l’IRSC, en cas de persones amb discapacitats o amb gran dependència.
  • Estar en risc imminent de perdre l’habitatge
  • Que hi hagi una persona amb dependència energètica, és a dir, que necessita màquines assistides per sobreviure.

   Què cal fer si no podeu pagar la factura o rebeu un avís de tall del servei:

  • Us heu d'adreçar als serveis socials del vostre municipi per tal que puguin elaborar un informe que indiqui que esteu en risc d’exclusió residencial, i així evitar el tall dels subministraments. Si tot i disposar de l'informe de vulnerabilitat la companyia us talla el servei, cal que contacteu immediatament amb els serveis socials municipals per revertir la situació.
  • Si l'empresa subministradora us demana autorització per usar les vostres dades per sol·licitar als serveis socials l'informe de risc d’exclusió residencial, l'heu de donar, si no ho heu fet ja.

   Altres ajuts:

  Bo social

  El bo social és un descompte que han de fer les empreses comercialitzadores de referència de subministrament elèctric als consumidors en situació de vulnerabilitat econòmica, en funció del seu nivell d’ingressos i del compliment de determinats requisits. Aquests descomptes oscil·len entre el 25% i el 40% de l’import de la potència i el consum.

  Per a més informació, us podeu adreçar a l’Oficina Comarcal de Transició Energètica.


  Bo social tèrmic

  El bo social tèrmic és un programa d'ajuts per compensar les despeses tèrmiques ocasionades als consumidors més vulnerables per l'ús de la calefacció i l'aigua calenta o cuina. Tenen dret al bo social tèrmic totes aquelles persones amb dret al bo social elèctric.