Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Àrea de Joventut

L’àrea de Joventut depèn de la Direcció General de Joventut (DGJ) i és l’organisme encarregat de definir, organitzar i impulsar les polítiques de joventut de la Generalitat. Totes les accions comarcals en matèria de joventut segueixen les línies del Pla Nacional de Joventut de Catalunya, l’instrument de referència de les diferents administracions i agents socials implicats en l’impuls de les polítiques juvenils arreu del territori.

Cada comarca segueix el propi Pla Comarcal de Joventut que marcarà les línies principals i que es vincula amb les necessitats específiques així com les demandes més habituals.

Ofereix a les persones joves de la comarca acompanyament i assessorament en temes de salut psicològica, sexualitat i dependència i consum de drogues.

També a les associacions juvenils i ajuntaments, assessorament tècnic, accions i tallers vinculats a la prevenció i informació.

Aquest servei es coordina amb el CAP de Mollerussa i altres entitats com Antisida de Lleida.

Ofereix a les persones joves de la comarca acompanyament i assessorament en prevenció. Aportació d’eines psicològiques i conductuals per l’enfrontament a situacions de risc en diferents àmbits.

Col·laboració amb els centres educatius de la comarca en matèria de prevenció mitjançant tallers i xerrades.

També responem a les demandes de les associacions juvenils i ajuntaments amb assessoraments tècnics i accions concretes que coordinem amb aquestes entitats segons necessitats o bé objectius.

Ofereix a les persones joves de la comarca atenció individual psicològica dins l’àrea de consum de drogues i altres tipus de d’ús i abús de substàncies.

Les visites han de ser programades.

La Comissió Europea, el Parlament i el Consell d'Europa, mitjançant el programa "Erasmus +", recolza la política de cooperació dins l'àmbit de la joventut, mitjançant els Intercanvis de Joves i el Servei Voluntari Europeu dins la comunitat amb països veïns i altres països del món.

T'informem i t'assessorem sobre temes relacionats amb la Mobilitat Internacional: treballar a l'estranger de forma temporal o amb un projecte de més llarga durada, realitzar estudis i pràctiques laborals, participar en un projecte de voluntariat, en estades solidàries, camps de treball internacionals, intercanvis juvenils, etc.

Ofereix a les persones joves un projecte per incentivar i facilitar el retorn i la inserció laboral a les zones rurals.

El projecte ODISSEU està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i la Direcció General de Joventut del Departament

d’Afers Socials i Famílies, a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, amb la col·laboració dels Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut.

Des del projecte Odisseu es vol acompanyar i fer el seguiment als i les joves interessats en conèixer millor les oportunitats que hi ha als entorns rurals per a desenvolupar-hi un projecte professional, siguin originaris d’aquestes zones rurals o d’altres. A través de diferents activitats, acostem als i les joves a oportunitats laborals o els convidem i recolzem alhora de crear iniciatives emprenedores que, alhora, us permetin conèixer millor com es viu al món rural

Ofereix als municipis que ho desitgin, assessorament tècnic en matèria d’accions joves dins de les línies de treball de la Direcció General de Joventut.

Els Plans Locals de Joventut són una eina de planificació estratègica bàsica per assolir polítiques de joventut municipals de qualitat, amb la màxima eficàcia i eficiència. La seva temporització actualment és de 4 anys i anualment es desenvolupen els seus projectes amb una planificació més concreta que es revisa i reorienta si és necessari en funció de la situació i necessitats actuals.

La Direcció General de Joventut considera un requisit imprescindible la seva existència per obtenir el seu suport econòmic i en promou la seva elaboració amb la publicació de diversos documents i l'assessorament dels seus tècnics des de les respectives seus territorials.

Les associacions joves de la comarca poden fer ús dels Serveis Comarcals de Joventut sempre quan ho creguin convenient ja que es troben dins de l’àmbit d’actuació i de suport de la Direcció General de Joventut.

Si es vol crear una associació o bé si es necessita assessorament per altres accions dins la mateixa associació, des dels Serveis de Joventut Comarcals els atendrem.

El nostre programa de prevenció de conductes de risc també inclou l’assessorament a professionals de joventut.

S’ofereixen formacions per a persones en l’àmbit de la docència, educació social i/o treballadors/es en punts d’informació juvenil de la comarca.

Oferim cursos, tallers i altres formacions presencials dins l’espai de l’Oficina Jove del Pla d’Urgell. Aquestes ofertes formatives estan vinculades a les línies de treball que marca la Direcció General de Joventut.

Les àrees laborals, acadèmiques, de benestar, gestió emocional i lleure, entre d’altres serien les principals si seguim el nostre Pla Comarca. Alguns exemples de formació gratuïta serien les titulacions amb certificat com la de la manipulació d’aliments i al·lèrgies alimentàries i la titulació en el maneig de carretons elevadors.

També els cursos d’aprenentatge vinculats amb la prevenció de conductes de risc per a professionals, famílies i joves. També són de franc les relacionades amb l’aprenentatge i desenvolupament de la gestió emocional.

Altres com la de monitor/a de lleure serien de pagament.

  • Assessorament en sexualitat.
  • Plaers, diversitats, sexualitats i afectes.
  • Dispensació de preservatius i lubricants.
  • Prova ràpida VIH i sífilis.
  • Atencions;

El primer dilluns de cada mes de 16.00 a 19.00 hores.

L'objectiu principal del programa és facilitar i acompanyar la transició dels joves d'entre 16 i 29 anys des del sistema educatiu al sistema laboral i/o ocupacional mitjançant el treball en xarxa i transversal entre els diferents dispositius que treballen amb persones joves.