Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Turisme

Per a més informació en relació amb els serveis, les rutes i les propostes turístiques del Pla d'Urgell us heu d'adreçar al web www.turismeplaurgell.cat

L'Espai Cultural dels Canals d'Urgell és un centre d'interpretació on s'explica d'una manera amena i didàctica com s'ha transformat el territori gràcies a la construcció dels canals d'Urgell.

Per poder entendre el paisatge i la mentalitat de la gent que viu en aquest "Urgell" que abraça cinc comarques (la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues i el Segrià), no podem deixar de visitar aquest espai.

Durant la visita farem un viatge en el temps que ens traslladarà 150 anys enrere, i hi veurem com va ser l'abans, el durant i el després de la construcció dels canals i com els nostres avantpassats van viure tot aquest procés de canvi. Iniciarem el nostre recorregut al clot del Dimoni; així era coneguda aquesta terra fa gairebé dos segles degut a la seva extrema aridesa.

Ens endinsarem en la construcció d'aquesta obra amb la infraestructura hidràulica més important del segle XIX i, finalment, ens submergirem en un indret verd ple de vida, fruit de l'afany de la gent de la terra. L'aigua va modificar socialment i econòmicament aquestes terres, però no va ser pas un procés fàcil... Els canvis necessiten temps, paciència i esforç.

Gràcies a la tenacitat humana de les persones que hi vivien s'ha fet possible el somni de l'aigua.

SERVEIS

  • Exposicions temporals.
  • Auditori.
  • Oferta educativa amb propostes didàctiques adaptades a tots els nivells.
  • Espai exterior amb jardí.
  • Aparcament propi.
  • Oficina de turisme amb productes d'exposició de la comarca
Rutes, tallers i visites són algunes de les activitats més freqüents què es poden realitzar en aquest entorn natural.
L'Estany d'Ivars i Vila-sana fou recuperat a partir de l'any 2005, després que l'antic estany fou assecat a mitjans de segle passat.
Es tracta d'una llacuna d'aigua dolça, tot i que el seu origen és endorreic, té una superfície d'aigua de 126 hectàrees i una profunditat mitjana d'uns 2 metres. Es tracta de l'estany interior més gran de Catalunya pel que fa a dimensions i acull una important diversitat biològica.
 
Aigua, flora, fauna i paisatge configuren un estany sorprenent al bell mig de la plana d'Urgell. La vegetació aigualosa, la de ribera, la de secà i la dels conreus de l'entorn han afavorit la colonització natural de la fauna, amb espècies com la llúdriga, l'arpella, la mallerenga de bigotis o la tortuga d'estany, entre moltes altres.
L'estany és una de les zones humides més importants de la Catalunya interior. La riquesa biològica que acull és un punt important per a la diversitat i per a la conservació de moltes espècies.