Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

'CASES PLENES POBLES VIUS'

Coneix la Campanya Cases Plenes, Pobles Vius

DIJOUS 18 GENER 2024

Torregrossa, Bellvís, Golmés, Miralcamp… són pobles del Pla d’Urgell que tenen cases buides que es podrien habitar i donar una oportunitat als joves que hi viuen i que tenen clar que volen continuar vivint al poble.

Però hi ha un entrebanc: falta oferta d’habitatge. No hi ha cases per llogar i les poques que hi ha lliures en qüestió d’hores tornen a estar ocupades. Una situació que desvetlla una contradicció sorprenent: hi ha un nombre considerable d’habitatges buits que es podrien rehabilitar i posar a lloguer.

Per abordar aquesta problemàtica, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha iniciat la campanya "Cases Plenes, Pobles Vius". Una iniciativa per incentivar als propietaris d’habitatges buits —sigui per herència o perquè viuen fora— a oferir-los en el mercat de lloguer.

 

Vídeos de testimonis locals

La campanya consisteix en la gravació i difusió de vídeos gravats en cadascun dels pobles de la comarca i ensenyar, a través de testimonis locals com l’Aida, la Cristina i la Judit, la problemàtica i com es podria solucionar.

L'Aida i el Jan són de Torregrossa de tota la vida i, ara que ja tenen edat per independitzar-se, volen quedar-se a viure al poble. Un municipi que es calcula que té 221 habitatges buits.  “Soc de Torregrossa i vull continuar vivint a Torregrossa”, diu l’Aida.

 

A Bellvís, el poble de la Cristina i la Betlem, la xifra de cases buides supera les 250. “Al poble tenim molts habitatges, però molts estan buits. I això significa que molta gent jove que voldria viure al poble i crear una família, no pot”, afirma la Cristina.

 

Bell-lloc és un poble que té més de 100 cases tancades que es podrien condicionar per llogar. La Judit ho té clar: “Els meus pares tenien una casa i, quan vaig tenir vint-i-un anys, m’hi vaig poder instal·lar”. Però hi ha amigues que no han tingut tanta sort:  “tinc una amiga que fa un any que està buscant un pis de lloguer i no troba res”.

La Laura és de Golmés i es vol quedar a viure al poble. Ara bé, hi ha 147 habitatges buits i les poques cases que surten a lloguer, en 7-8 hores ja no estan disponibles: “la gent gran diu: oh, és que el jovent marxa del poble. I on voleu que anem? Si no tenim casa!”

 

L’Oficina d’Habitatge del Pla d’Urgell

La solució passa per donar a conèixer la Borsa de Lloguer de l’Oficina d’Habitatge del Pla d’Urgell. Un punt de suport – fins ara desconegut – que ofereix assessorament i facilitats als propietaris que vulguin donar una segona vida a les cases que tenen buides. A través de la Borsa s’ofereixen serveis de gestió de contractes, selecció de llogaters i supervisió del cobrament i de l’estat de l’habitatge durant la durada del contracte.

Et pot interessar: Coneix els avantatges de posar el teu habitatge a la Borsa de Lloguer del Pla d'Urgell https://www.plaurgell.cat/habitatge/oficina-dhabitatge/borsa-de-lloguer

En aquest context, la campanya "Cases Plenes, Pobles Vius" no només aspira a pal·liar el dèficit d'habitatge a la comarca, sinó també a crear comunitat i mantenir vius els pobles del Pla d’Urgell.

Actualment, els vídeos acumulen milers de visualitzacions a Instagram i diversos propietaris de Vilanova de Bellpuig i Bellvís han estat els primers interessats a llogar-les.